От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Човек е роб на волята

21 Май 2008 / 19:57  |  Автор: philosophy  |   | Категория: Наука  | Рубрики: Философски опити

        Философията на Шопенхауер е волунтаристка (волунтаризъм – идва от латинската дума за доброволен. Философско учение, отреждащо първостепенна роля на човешката или божествена воля) - откъм свободата на волята, доколкото воля се представя като втори независим битиев източник наред с разума. Своите идеи Шопенхауер представя по следния начин: 

       Когато обяснява света всяка наука достига в крайна сметка до някаква сила. Физиката – до силата на привличане и отблъскване, химията – до силата на реакцията, биологията – до силата на порива за живот, също и при човека волята стои в основата на всички действия, желания и дори мисли. Ние не можем да помислим нещо без да извършим някакво усилие. Тоест да проявим воля, следователно, заключва Шопенхауер, най-фундаменталната основа на нещата се крие във волята. Следователно светът е воля. Тази воля е сляпа, неразумна, без цел, без посока, извън времето и пространството. Тя е един бликащ извор от гигантска енергия. Тази енергия се проявява във всички неща. Тя се проявява в твърдостта на скалата, в растежа на растенията в полета на птиците, в желанията и мислите на човека, но само при човека волята проглежда. 

        Този поглед на волята Шопенхаурер нарича представа. Познанието той налага на представа, която има общ, неиндивидуален характер, а не на понятието, следователно светът е воля и представа, както гласи заглавието на неговата най-известна книга. Човек е роб на волята и животът му е страдание. Каквото и да желае, той го желае благодарение на волята, когато удовлетвори едно свое желание, човек не достига до очакваното щастие, понеже се появява ново желание, защото неговият живот зависи от волята, а тя постоянно го изпълва с все нови и нови желания. Затова ние не знаем какво е щастието. Остават ни само скуката и самоубийството, но скуката е също желание, а самоубийството е отново желание – за по-различен живот, но пак за живот, следователно ще бъдем подчинени на волята отново. Дори самото желание за самоубийство е невъзможно без воля. Единственият изход за човека е да стане аскет, да ограничи своите желания до минимум. Ето защо състраданието е основа на морала според Шопенхауер. 

          Щом щастието е само илюзия и само се заблуждаваме, че сме щастливи, а всъщност всички сме страдащи, тогава ни остава само да съчувстваме един на друг и да изпитваме състрадание. В опита си да се освободим от волята най-далеч можем да достигнем в познанието и изкуството. Геният е ¾ интелект, и ¼ воля, докато обикновеният човек е ¾ воля и само ¼ интелект. 

        Според Шопенхауер основен принцип на философията е принципът на индивидуацията (ставане себе си). Шопенхауер изгражда една независима физика на волята, която кръстосва онтологичните си проекти с тези на разума. В резултат на това се получава прекъсване на положителното диалектическо развитие на философията. Тя не просто изпада в застой, а според нея светът тръгва стремглаво надолу. Така на продължилия 25 века европейски оптимизъм се противопоставя песимизмът и европейската философия поема по пътя на декаданса (упадък). 

          Така главните идеи на Шопенхауер могат да се обобщят по следния начин: Светът не е нищо друго, освен продукт на нашето възприятие и разум и съществува само чрез и за възприемащия субект. Реалността в себе си не е нищо друго, а воля, (безцелна енергия); тази воля се познава само като идея (изображение, обективност на волята). Тялото е обективизирана воля, изкуствата обективизират волята, представянето на индивидуални неща. Ние познаваме волята като воля за живот; да живееш значи да желаеш, а да желаеш значи да страдаш. Пътят към спасението, към бягството от страданието преминава през знанието за природата на волята – знание, което разкрива отрицанието на волята. 

*Любопитни философски есета, интересни социални теми с философски подтекст, разработки по философия или просто интересни факти, свързани с философията можете да пращате на elza.todorova@gmail.com. Те могат да намерят място тук, подписани с Вашето име.


КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.


БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

Красота и Здраве

Любопитни новини

Блогът на Ванката

Снимки

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Елза
Фамилия: Тодорова-Клисарска
Пол: Жена
Град: София
Възраст: 30
Дата на регистрация: 14 Февруари 2008
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Елза
Дата на създаване: 14 Февруари 2008 / 16:19
Категория: Спорт, Наука, История, Политика, Новини, Компютри и Интернет, Екология, Глобалното затопляне, Любопитно, Технологии, Бизнес, Здраве, Музика, Лични, Арт, Други, Пътешествие, Хоби и развлечения, Медии, Смях,
Прочетен: 2837564
Коментари: 1103
Последна промяна: 22 Октомври 2014 / 14:22
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (15094163)
2.    chrisbrown (7592841)
3.    nmrp (6597292)
4.    Vankata (4213406)
5.    kjelqzkov (3376982)
6.    philosophy (2837564)
7.    misterii (2486879)
8.    fen (2415816)
9.    IvayloSlavkov (2127776)
10.    zabavlqvaise (1906198)