От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Личност

6 Юни 2009 / 14:34  |  Автор: philosophy  |   | Категория: Наука  | Рубрики: Педагогика и психология

Разработка на урок по философия от 11 клас

В темата за„Аз-ът и другите" влизаме със знания какво е наука: Науката е западна подредба на света. Науката е ирационална и произлиза от разбирането на света и познанието като логос. Науката е обективна, в смисъл, че не задоволява с човешкото мнение, а го проверява и тълкува в посока към истината. Науката обяснява, експериментира, описва и предвижда. Науката се ползва в технологията като правене на оръдия, машини, институции. Има три вида науки: формални (логика и математика, строят се на базата на аксиоми и определения и се състоят от доказателства. Не говорят пряко за света), емпирични (опитни, описват, обясняват и предвиждат неща, които възприемаме. Те се стремят да формулират закони) и хуманитарни (изследващи човешките творения. Целят разбиране на уникални форми). Но вън от науката си остава търсенето на мъдростта: Кои сме? Защо живеем?

Няма окончателни решения както във философията, така и в опитните науки. С технологиите, произтичащи от тях, западът глобализира света. В глобалната ситуация обаче изпъква въпросът за идентичността, различията и отношенията между различните хора, народи, култури и раси. Ние сме земляни, хора, бели, европейци, българи, ученици и т. н. Аз съм Елза Георгиева. Коя съм аз? Има ли постоянно Аз с главна буква или става въпрос за променлив поток на биографията? Това ли е тя или потенциал за реализация? Как да се отнасям към различните? Философията на края на век открива хоризонт, различен от този на класическата (постмодернизъм). Вместо абсолютното изпъква относителното, вместо необходимостта - случайността, вместо всеобщото - уникалното, вместо еднаквото - различието.

Записваме в тетрадките:

1. Кой съм аз? и изброяваме следните варианти - този, който идва научилище и получава отлични оценки? Този, който разсмива другите на купони? Този, който крие комплекси и страхове? Този, който сънува? Този, който седи дъгло на чашка с приятели? Този, който спори и се бие с другите? Но отговорът е: Сигурно всичко това и още нещо, затова питам класът какво мисли? Как усещат себе си?

2. Всичко измерваме чрез Аз-а - пространството се организира около нашето тяло като център, който е винаги тук. Времето се подрежда на минало, настояще и бъдеще с център сега. Аз-ът е винаги тук и сега.

Давам за пример, след което коментираме стихотворението (с автор Елза Георгиева):

Тук и сега

Все се лутам уморен,

все не съм доволен от живота,

все съм някак раздвоен,

все малее ежедневната охота.Все си търся нещо ново,

все не го намирам там,

където търся и отново

търся, но оставам сам.Все си мисля, че съм по-добър,

все се чудя как греша,

все ми пречи някакъв кахър

и нищо пак не мога да реша.Все бродя и си търся по света,

все се лутам...До кога?

Време вече е да разбера,

че имам всичко тук, сега!


3. Съвременният Запад е геоцентричен - Аз-ът е отговорен за себе си. Личността е надарена с права и способности, свободата е свойствена на личността. Личността в западното виждане е център на нашия свят.

4. Ако Аз-ът е поток, той не е постоянен и не е Аз - мисълта за собствения ни Аз ни прави самотни и беззащитни пред смъртта.

5. Духът е независим от индивидуалността и свидетелства за безкрайна перспектива на човека.

6. Личност
- личността е уникалната субективна форма, в която човек съществува. Човек се отделя от другите хора със своето само на него присъщо съзнание, възприятие, разум, свободен избор и отговорност. Всеки човек е личност. Като личност той е център на собствен жизнен свят, възприеман от първо лице, единствена число. Аз възприемам света с моите сетива, тези на моето тяло и тълкувам своя свят, а не друг вместо мен. Личността все пак не е абсолют. Тя се променя и съпоставя с другите.

7. Ричард Рорти (1931) - твори в наши дни и е на границата между една отминаваща епоха и бъдещето. Развива философията на случайността, иронията и солидарността. На прага на 21 век той ни убеждава, че няма същности в света, няма абсолютна личност и няма специална рационалност. Всяко описание на света е относително. Науката не е нещо специално. Личността не е ядро, а поток от преживявания. В този несигурен свят използваме културата, към която спадаме, за да разберем другите. Иронията ни помага срещу илюзии.

Понятия: Аз, личност, Рорти, дух, тук, сега, пространство, време,

Учебник:

1. Герджиков, С., Мерджанова, Я. Философия за XI клас, Изд. "Екстрем", София.КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.


БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

Красота и Здраве

Любопитни новини

Блогът на Ванката

Снимки

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Елза
Фамилия: Тодорова-Клисарска
Пол: Жена
Град: София
Възраст: 30
Дата на регистрация: 14 Февруари 2008
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Елза
Дата на създаване: 14 Февруари 2008 / 16:19
Категория: Спорт, Наука, История, Политика, Новини, Компютри и Интернет, Екология, Глобалното затопляне, Любопитно, Технологии, Бизнес, Здраве, Музика, Лични, Арт, Други, Пътешествие, Хоби и развлечения, Медии, Смях,
Прочетен: 2837629
Коментари: 1103
Последна промяна: 22 Октомври 2014 / 14:22
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (15094330)
2.    chrisbrown (7593021)
3.    nmrp (6597582)
4.    Vankata (4213576)
5.    kjelqzkov (3377042)
6.    philosophy (2837629)
7.    misterii (2486906)
8.    fen (2415821)
9.    IvayloSlavkov (2127835)
10.    zabavlqvaise (1906546)