Личност

6 Юни 2009 / 14:34  |  Автор: philosophy  |   | Категория: Наука  | Рубрики: Педагогика и психология

Разработка на урок по философия от 11 клас

В темата за„Аз-ът и другите" влизаме със знания какво е наука: Науката е западна подредба на света. Науката е ирационална и произлиза от разбирането на света и познанието като логос. Науката е обективна, в смисъл, че не задоволява с човешкото мнение, а го проверява и тълкува в посока към истината. Науката обяснява, експериментира, описва и предвижда. Науката се ползва в технологията като правене на оръдия, машини, институции. Има три вида науки: формални (логика и математика, строят се на базата на аксиоми и определения и се състоят от доказателства. Не говорят пряко за света), емпирични (опитни, описват, обясняват и предвиждат неща, които възприемаме. Те се стремят да формулират закони) и хуманитарни (изследващи човешките творения. Целят разбиране на уникални форми). Но вън от науката си остава търсенето на мъдростта: Кои сме? Защо живеем?

Няма окончателни решения както във философията, така и в опитните науки. С технологиите, произтичащи от тях, западът глобализира света. В глобалната ситуация обаче изпъква въпросът за идентичността, различията и отношенията между различните хора, народи, култури и раси. Ние сме земляни, хора, бели, европейци, българи, ученици и т. н. Аз съм Елза Георгиева. Коя съм аз? Има ли постоянно Аз с главна буква или става въпрос за променлив поток на биографията? Това ли е тя или потенциал за реализация? Как да се отнасям към различните? Философията на края на век открива хоризонт, различен от този на класическата (постмодернизъм). Вместо абсолютното изпъква относителното, вместо необходимостта - случайността, вместо всеобщото - уникалното, вместо еднаквото - различието.

Записваме в тетрадките:

1. Кой съм аз? и изброяваме следните варианти - този, който идва научилище и получава отлични оценки? Този, който разсмива другите на купони? Този, който крие комплекси и страхове? Този, който сънува? Този, който седи дъгло на чашка с приятели? Този, който спори и се бие с другите? Но отговорът е: Сигурно всичко това и още нещо, затова питам класът какво мисли? Как усещат себе си?

2. Всичко измерваме чрез Аз-а - пространството се организира около нашето тяло като център, който е винаги тук. Времето се подрежда на минало, настояще и бъдеще с център сега. Аз-ът е винаги тук и сега.

Давам за пример, след което коментираме стихотворението (с автор Елза Георгиева):

Тук и сега

Все се лутам уморен,

все не съм доволен от живота,

все съм някак раздвоен,

все малее ежедневната охота.



Все си търся нещо ново,

все не го намирам там,

където търся и отново

търся, но оставам сам.



Все си мисля, че съм по-добър,

все се чудя как греша,

все ми пречи някакъв кахър

и нищо пак не мога да реша.



Все бродя и си търся по света,

все се лутам...До кога?

Време вече е да разбера,

че имам всичко тук, сега!


3. Съвременният Запад е геоцентричен - Аз-ът е отговорен за себе си. Личността е надарена с права и способности, свободата е свойствена на личността. Личността в западното виждане е център на нашия свят.

4. Ако Аз-ът е поток, той не е постоянен и не е Аз - мисълта за собствения ни Аз ни прави самотни и беззащитни пред смъртта.

5. Духът е независим от индивидуалността и свидетелства за безкрайна перспектива на човека.

6. Личност
- личността е уникалната субективна форма, в която човек съществува. Човек се отделя от другите хора със своето само на него присъщо съзнание, възприятие, разум, свободен избор и отговорност. Всеки човек е личност. Като личност той е център на собствен жизнен свят, възприеман от първо лице, единствена число. Аз възприемам света с моите сетива, тези на моето тяло и тълкувам своя свят, а не друг вместо мен. Личността все пак не е абсолют. Тя се променя и съпоставя с другите.

7. Ричард Рорти (1931) - твори в наши дни и е на границата между една отминаваща епоха и бъдещето. Развива философията на случайността, иронията и солидарността. На прага на 21 век той ни убеждава, че няма същности в света, няма абсолютна личност и няма специална рационалност. Всяко описание на света е относително. Науката не е нещо специално. Личността не е ядро, а поток от преживявания. В този несигурен свят използваме културата, към която спадаме, за да разберем другите. Иронията ни помага срещу илюзии.

Понятия: Аз, личност, Рорти, дух, тук, сега, пространство, време,

Учебник:

1. Герджиков, С., Мерджанова, Я. Философия за XI клас, Изд. "Екстрем", София.







КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.






БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

Красота и Здраве

Любопитни новини

Блогът на Ванката

Снимки

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Елза
Фамилия: Тодорова-Клисарска
Пол: Жена
Град: София
Възраст: 29
Дата на регистрация: 14 Февруари 2008
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Елза
Дата на създаване: 14 Февруари 2008 / 16:19
Категория: Спорт, Наука, История, Политика, Новини, Компютри и Интернет, Екология, Глобалното затопляне, Любопитно, Технологии, Бизнес, Здраве, Музика, Лични, Арт, Други, Пътешествие, Хоби и развлечения, Медии, Смях,
Прочетен: 2403307
Коментари: 1082
Последна промяна: 22 Октомври 2014 / 14:22
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (14176332)
2.    chrisbrown (6846299)
3.    nmrp (6101429)
4.    Vankata (3772129)
5.    kjelqzkov (2998594)
6.    philosophy (2403307)
7.    fen (2384245)
8.    misterii (2082423)
9.    IvayloSlavkov (1866951)
10.    zabavlqvaise (1671895)